3/3 5 tips om beter met verandering om te gaan

Ons hele leven zit vol met veranderingen. Soms zetten we die zelf in gang, bijvoorbeeld door een nieuwe baan te zoeken, voor onszelf te beginnen of te verhuizen. Soms verandert je leven op een heel andere manier. Een dierbare overlijdt, jij en je partner gaan uit elkaar of je kinderen gaan uit huis of zoals nu door de pandemie.

Een veranderingsproces is voor de meeste mensen een hele uitdaging en niet iedereen kan een veranderproces soepel instappen. In deze blog deel ik een aantal tips die je helpen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

  1. Besef dat veranderen een proces is

Om met open vizier in een nieuwe situatie te stappen is het belangrijk om het oude los te laten. Dit is soms een geleidelijk proces maar soms ook een abrupte gebeurtenis. Dit betekent niet dat je niets meer ‘mag’ met de vertrouwde situatie. Je kunt herinneringen koesteren maar ze hoeven je niet te belemmeren om de nieuwe situatie te omarmen.

Lees meer in de blog ‘waarom is veranderen zo moeilijk?’

  1. Bekijk goed wat je los wilt laten

Door negatieve ervaringen zijn we soms geneigd om een situatie in zijn geheel als negatief te labelen. Een voorbeeld. Stel, je hebt een leidinggevende functie waarin je bepaalde vaardigheden ontwikkeld hebt. In het bedrijf waar je werkt heerst een vervelende sfeer en je besluit om ander werk te zoeken. Hoe kijk je dan naar jouw leidinggevende kwaliteiten? Besluit je door jouw ervaringen om nooit meer een leidinggevende functie te accepteren of neem je jouw kennis en vaardigheden juist mee?

  1. Onderzoek jouw weerstand

Mensen zijn van nature geneigd om risico’s en gevaar te vermijden. Als je aan iets nieuws begint of nieuw gedrag uitprobeert is dat spannend. Je weet van tevoren nooit helemaal zeker waar je uitkomt. Hierdoor kun je beren op de weg zien. Het is een teken dat je in de weerstand zit en hierdoor kan een interne dialoog ontstaan. Druk stemmetjes in je hoofd niet weg maar onderzoek wat er door je heen gaat.

  1. Schep overzicht voor jezelf

Als kiezen lastig is, help het om de voor- en nadelen van die keuze voor jezelf op papier te zetten. Waarom zou je iets wel doen en waarom juist niet? Pak een A4’tje, deel het blad op in 2 kolommen en schrijf de voordelen in de ene kolom en de nadelen in de andere kolom. Je hoofd leegschrijven geeft overzicht en rust. Vergeet niet: papier is geduldig. Om verder te komen moet je de argumenten tegen elkaar afwegen.

  1. Doorbreek belemmerende overtuigingen

Een oude situatie loslaten en een nieuwe situatie omarmen is lastiger als je last hebt van belemmerende overtuigingen. Soms zijn deze diepgeworteld omdat deze overtuigingen al tijdens je vroege jeugd als patronen ingesleten zijn. Om te veranderen is het belangrijk om deze patronen te herkennen en vervolgens te gaan doorbreken.

Lees meer in de blog ‘belemmerende overtuigingen’

Vraag deskundige hulp als je er zelf niet uitkomt

Soms blijft het lastig om zelf een goede afweging te maken tussen de voor- en nadelen van een besluit dat je zelf overweegt. Wat helpt is om erover te praten met iemand die je een spiegel voorhoudt en helpt om eerlijk naar jezelf te zijn. Een goed gesprek helpt je om je bewust te worden van weerstand en om anders naar jouw situatie te kijken.

Het is niet vreemd om in een veranderproces deskundige hulp in te schakelen. Een goed gesprek kan je net dat duwtje in de rug geven dat je nodig hebt om een belangrijke stap te maken.