'De sfeer binnen ons gezin is nu respectvol, open en harmonieus'

Als moeder sta je dicht bij je kinderen. Daarom lukt het niet altijd om situaties zuiver te beoordelen. Daar wilde ik iets mee. Via vrienden kwam ik in contact met Maria. Vanuit de gesprekken met mijn zonen volgde voor mij een individueel traject. Mijn zonen heeft ze zelfvertrouwen, kracht en eigenliefde teruggegeven. Dit deed Maria door ze (al dan niet via mij) aanhoudend te bevestigen in hun gevoel en ze aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

Ik ben Maria erg dankbaar dat ze de verhoudingen binnen ons gezin helder heeft gemaakt. We hebben nu meer begrip voor elkaar omdat Maria ons wees op onze eigen bijdrage en verantwoordelijkheid in het geheel. De sfeer binnen ons gezin is nu open, respectvol en harmonieus. 

Maria begeleidt je op een manier die warm en confronterend tegelijk is. In mijn proces zijn er momenten geweest die vroegen om een directe aanpak. Dan sprak Maria mij aan op mijn patroon. Omdat ik aan dit patroon mijn veiligheid ontleende, liet ik het niet makkelijk los.

Maria ziet snel wat de kern is van een situatie. Waar draait het om en wat is bijzaak? Waar zit de pijn? Ze heeft me geleerd dat het ontleden van dagelijkse situaties je steunt en sterkt om grotere thema’s aan te pakken. Ik kreeg praktische tips, duidelijke uitleg en confronterende vragen. Ze inspireerde mij om aan de slag te gaan. Inzicht in m’n eigen overtuigingen zorgt ervoor dat ik opener in het contact met anderen kan staan.

Dankzij Maria´s begeleiding voel ik me krachtiger. Ik heb meer zelfvertrouwen door zelfinzicht. Dit is heel waardevol. Het voelt als een geschenk om dit aangereikt te krijgen.

G.N.

'Voor mij is het prettig dat ik het niet alleen hoef te doen'

Een van mijn kinderen heeft kenmerken van autisme. Ik was op zoek naar ondersteuning zonder direct in het formele circuit terecht te komen. Daarom heb ik contact gezocht met Maria. Wat me aanspreekt in Maria is haar mensgerichte en liefdevolle benadering. Ook heeft ze veel kennis en ervaring en is ze heel stevig en standvastig. Hierdoor krijg je geen kans om te 'ontsnappen'.

Mijn zoon heef zich sociaal-emotioneel enorm ontwikkeld. Thuis is het samenleven en samenzijn voor iedereen weer fijn. Voor mij is het prettig dat ik het niet ‘alleen’ hoef te doen en dat ik thuis voort kan bouwen op de gesprekken bij Maria: als een team! De begeleiding is voor mijn zoon maar ik merk dat ook ik sociaal-emotioneel heel veel heb geleerd!

A.M.

'Mijn leven is zinvoller en er is meer ruimte om te genieten'

Toen ik bij Maria kwam had ik last van angst- en paniekaanvallen. Ik zocht hulp omdat ik hier zelf niet meer uitkwam. Het omgaan met mijn man die NAH heeft (niet aangeboren hersenletsel) vond en vind ik heel moeilijk. In het begin van het traject bij Maria ging hij ook mee en leerde ik dingen positiever te formuleren naar hem toe. Ik stootte hem vaak af door hem negatief te benaderen. Mijn angst ontstond ook omdat ik alles onder controle wilde houden en mijn gevoel niet liet spreken.

Angst, verdriet en boosheid waren emoties die er niet mochten zijn toen ik kind was. Ik leerde het kwetsbare en wantrouwende kind in me te troosten. Om het veiligheid te bieden en uiteindelijk te omarmen.
Door EMDR (traumatherapie) ging ik terug naar de momenten die me het meest beangstigden. Mijn claustrofobie heb ik inmiddels overwonnen. Ook heb ik moeten leren om naar mensen te luisteren zonder er doorheen te praten. En om me niets aan te trekken van (negatieve) reacties van mensen.

Onder ogen zien dat ik geen grenzen stelde vond ik moeilijk. Het heeft mij veel moeite gekost om dit te leren. Nu ik dit wel doe ervaar ik meer rust in mijn leven. Mijn leven is zinvoller en er is meer ruimte om te genieten.

Tijdens de begeleiding van Maria heb ik mezelf beter leren kennen. Ik ben relaxter en maak me niet meer zo druk om zaken die eerst belangrijk voor me waren zoals een schoon huis bijvoorbeeld. Maria heeft me wijze lessen geleerd en ik ben dankbaar dat ze op mijn pad is gekomen.

A.K.
© 2020 Maria Troost